Öğrencimiz Zeliha Kılıç’a, ABD’de TA Ödülü

0
1234

Kuzey Carolina Üniversitesi matematik öğrencisi Zeliha Kılıç, doktora seviyesindeki en iyi Tanner Ödülü’ne layık görüldü.

Zeliha Kılıç ile doktora çalışması ve ödülü hakkında yapılan konuşmadan kısa bir kesit:

-Bize kendinizden bahseder misiniz, nerede kaç yılında doğdunuz, hangi okullarda eğitim aldınız?

7 haziran 1988 yılında doğdum. Bayrampaşa Hüseyin Bürge Anadolu lisesinden mezun oldum. Ardından Marmara Matematik’e ilk sıradan girdim 2006 senesinde. Sonra 2010’da bölüm birincisi olarak mezun oldum, sonra da 2012’de master’ı da yine Marmara’da teorik matematik alanda yaptım. Girdiğimde rektörlük bursunu sonra da Matematik bölüm bursunu aldım. Masterda ise Tübitak destekledi. Master’da iken aynı zamanda Bahçesehir Üniversitesi’ne asistan olarak göreve kabul aldım. Çalışırken de oradan aldığım maaşla ne kadar İngilizce kursu var ise onlara katılıp gerekli puanları alıp doktoraya başvuru yaptım. O süreçte de bana Bahçeşehir Üniversitesi’nin Matematik Bilgisayar bölümü hocalarının çok büyük yardımı oldu. Prof. Irini Dimitriyadis, Doc. Dr. Atabey Kaygun, Prof.Yusuf Avcı, hep beni desteklediler, görüşümü genişlettiler, dışarıda nelerin var olduğunu içime ince ince işlediler. Ailem de sağolsun hep ben ne karar alırsam, ‘Yeter ki güçlü bir bilim kadını ol, ne gerekirse yap, sen gerekli olan çabayı önce göster’ diye hep beni motive ettiler ve etmekteler. Ardından ikinci sene Bahçeşehir Üniversitesi’nde çalışırken MEB ile YLSY’den burs aldım. Bu bursla da UNC ye kabul aldım. Bütün maaşımı başvurulara, kurslara harcadım. Ailem de bir kez sesini çıkartmadı.

-Şimdi de UNC’sin, neler yapıyorsun?

UNC’de Matematik bölümünde 5. sene doktora öğrencisiyim. Pure matematikçi olarak başladım sonra ikinci senemde aslında uygulamalı matematiği  daha çok sevdiğimi fark ettim. Şu anda ‘Akışkanlar Dinamiği’ alanında araştırma yapıyorum. Araştırmamın hem teorik hem uygulama alanı söz konusu.

– Neden matematik?

Kimse engel olmadan çok iyi çalışıp bağımsız üretebilme özgürlüğünü içinde barındırıyor. Çok nazik bir bilim, çok ilgi istiyor başka alanlarla çok kolay birleştiriliyor ilginiz olduğu sürece. Çalışmayı çok seviyorum. Umarım tez zamanda çok iyi bir üretici insan da olabilmem kısmet olur.

– Değer görüldüğünüz ödül neden önemli?

Bu burs okulda var olan öğretici asistanlık yapan bütün yüksek lisans öğrencilerinin ‘aday gösterilebileceği’ bir ödül. Siz başvurmuyorsunuz. Sizi yapmış olduğunuz öğretme stilinizden dolayı ve yardımcı olduğunuz hocalarınız aday gösteriyor.

Toplamda 10.669 yüksek lisans öğrencisi var. Ödül 2 alanda veriliyor. Bunların arasından (Teaching asistant diliminden) Tanner Ödülü her sene sadece 5 kişiye verilen bir ödül. UNC sadece research değil teaching kalitesi ile de çok ünlü bir devlet üniversitesi. Dolayısıyla burada kendinizi geliştirebileceğiniz çok farklı eğitim programları var yeterki isteyin. Ödülün 5000 dolarlık bir maddi ödülü bulunuyor. Bu bir dönemlik toplam maaş nereden baksanız. Aylık 1470 dolar veriliyor. Yani ödül 3 maaş tutarında. Benim için annemleri ziyaret edebilmeme yardımcı olacak uçak parası tabi.

– Hayaliniz nedir?

Çok iyi bir akışkanlar dinamikçi matematikçi olup kendi laboratuarımı kurup (UNC’de çok mükemmel bir Joint Fluids Lab var. Araştırmalarıma devam etmek istiyorum, hem teori, hem uygulama hem de simulasyonlarımı yapmak istiyorum kısmet olursa.

Matematiksel

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.