Tarikat Yurtlarına Karşı Bilim Yuvasını Kurdular

0
1233

Atatürk’ün adını verdiği Gazipaşa ilçesinde ADD’liler, köylüler çocuklarını tarikat yurtlarına göndermek zorunda kalmasın diye kolları sıvadı. Öğrencilere bilim yuvası kuran dernek yöneticilerine köylüler ve esnaf dışında yurttaşlar da arsalarını bağışlayarak destek veriyor.

Adını Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği Antalya’nın merkeze uzak ilçelerinden biri: Gazipaşa… İlçe kent merkezine uzaklığı kadar, Cumhuriyet Devrimlerine olan yakınlığı ile namını yürüttü. Öyle ki Gazipaşa adının ilçeye verilmesiyle yöre halkının İstiklal Savaşı’nda verdiği mücadele ödüllendirilmişti.

Gazipaşa’da faaliyet yürüten Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) bu bilinçle uzak köylerden yoksul köy çocuklarının Atatürk değerlerine bağlı okumalarını ve konaklamalarını sağlamak için örnek girişimlerde bulunuyor. İlçede bilinen 5 tarikat yurdu var. Çocuklarını sabahın 4’ünde ilçeye uğurlamayı, gece yarısı karşılamayı göze alan bir çok köylü, bu yurtların cazip tekliflerini reddetmiş. Ta ki taşımalı sistem kaldırılana kadar. ADD Gazipaşa Şubesi köy çocuklarını bu zor şartlardan kurtarmanın yolunu bulmuş.

YİYECEKLER KÖYLÜLERDEN TOPLANIYOR

 

Başkan Fehmi Tuncer, kız ve erkek öğrenci yurtları açarak işe koyulmuş. Ancak 50 öğrenci kapasiteli tamamı bağış olan 5 katlı bina mühürlenmiş. Yılmayan dernek yönetimi başka binalardan daireler tutarak 15 öğrencinin barınma ihtiyacını karşılıyor. Dernek binasında her gün iki öğün, üç çeşit yemek dolusu kazanların başında Zahide ablaları karşılıyor öğrencileri. Kimin hangi yemeği sevdiği, o gün kimin hasta olduğu, ilaç saatleri, derneğin gönüllüsü Zahide abladan soruluyor. Yemek için gerekli yaş sebze meyve, derneğe ait bir kamyonetle köy köy gezilerek toplanıyor. Yemekhane öğlen yemeklerinde de Gazipaşa esnafını ağırlıyor. Esnaftan sağlanan gelirle binanın kalan masrafları karşılanıyor. Lise sonrası üniversite eğitimi için başka illere giden Gazipaşalı gençler de bu anlamlı imeceden payını alıyor.

NESİLLERİMİZ CAHİL ELLERE DÜŞMESİN’

Dernek, Cumhuriyet değerlerine bağlı yurttaşların bağışlarıyla hukuk, eğitim, tıp gibi bölümlerde okuyan 25 öğrenciye de burs sağlıyor. Bağışlar bununla sınırlı değil. Yeşilyurt köyünde 35 dönüm arazisini, ilçe merkezindeki arsasını bağışlayan yurttaşlar da var. 92 yaşında ki Osman Küçükballı bunlardan biri. Aksu, Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmen, bu bağışı, “Fikri hür irfanı hür gençlerin yetişmesi için” yaptığını söylüyor. Osman ögretmen, yeni bir yurdun temelinin atıldığını, yoksul çocukların buraya yerleştiğini dünya gözüyle görmek istediğini, “Bizler Mustafa Kemal’in askeriyiz. Gücümüz yettiği kadar yeni nesillerin kara cahil ellere düşmesine izin vermeyeceğiz” sözleri anlatıyor.

ADD Başkanı Fehmi Tuncer de Türkiye’nin dört yanından gelecek Atatürkçü gençlerle çalıştaylar yapacaklarını şöyle anlatıyor: “Gençlerimiz, Atatürkçülüğü unutturmaya çalışan bir sistemin kolay tüketen nesilleri olmasın diye mücadele ediyoruz. Amacımız cumhuriyetin yılmaz savunucusu gençlerin geleceğine katkı sunmak. Kurumlardan, yurttaşlardan destek bekliyoruz.”

Devrim Aşkın Karasoy

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.