Rönesans Dönemine Ait En Ünlü 11 Eser

Rönesans Dönemine Ait En Ünlü 11 Eser

0
1143

Rönesans insanın keşfedilmesidir.” demiştir Burkhard. Orta Çağ’da insanın bir değerinin olmadığı bir dönemden sonra İtalya’da Rönesans’la birlikte insanlık keşfedilmiş, yeni bir dönem açılmıştır. Muhteşem resimler, heykeller, şiirler, hikayeler ve birçok eser ortaya çıkmıştır.

#1 Michelangelo – Adem’in Yaradılışı (The Creation of Adam)

Sistin Şapeli’nde yer alan 9 freskten biridir. Resimde Tanrı’nın, Adem’e hayat vereceğinin hissi vardır. Bu konuyu ilk işleyen Michelangelo’dur ve bu konuda en bilinen eserdir.

Yaşlı Lucas Cranach – Adem ve Havva (Adam and Eva)

İncil’de bahsedilen “İlk Günah” konusuna değinmiştir Kuzey Rönesansı’nın en etkili isimlerinden Lucas. Güneşin henüz battığı huzurlu ve güzel bir akşamüstü çevrede çiftli halde bulunan hayvanların eşliğinde masumiyetin bitip ilk günahın işlenmek üzere olduğu görülmektedir.

#3 Botticelli – Cestello Beşareti (Cestello Annunciation)

Başarılı bir perspektif uygulayan Botticelli; Cebrail’in, Meryem’e İsa’nın doğumunun müjdelemesini resmetmiştir. Figürler, dönemin özelliklerine uygun olarak gerçekçi bir biçimde resmedilmiştir.

#4 Ghirlandaio – Çobanların Tapınması (Adoration of the Shepherds)

Bakire Meryem’den doğan İsa’nın haberi çobanlara yayılınca ona saygılarını sunmaya gelenlerin resmedildiği bu resim, diğer kuşak ressamlar için ilham kaynağı olmuştur. Başka resimlerde bu konu farklı şekillerde işlenmiştir. Diğer çobanların tapınması resimlerinden farkı ise üç kral da İsa’ya saygılarını sunmaya geliyor.

#5 Leonardo da Vinci – Meryem ve Çocuk İsa Azize Anna ile (Virgin and Child with St. Anne)

Leonardo’nun sfumato yani renkleri birbirine karıştırarak sınırları kaldırma tarzı ile yaptığı bir başka güzel resmidir. Bebek İsa, Annesi Meryem ve Meryem’in annesi St. Anne resimdeki üç figürdür. Birbirine geçmiş bu üç kişinin bulunduğu resmin anlamı hala çözülememiştir. Leo’nun uzun yıllar üzerinde çalıştığı ama tamamlamadığı eserlerindendir.

#6 Raffaelo – Sistin Meryem’i (Sistine Madonna)

Raffaelo’nun ölmeden tamamladığı bu son eser dönemin papası II. Julius’un mezarı için hazırlanmıştır. Resmin karşısında çarmıha gerilmiş İsa heykeli vardır. Bu yüzdendir ki Meryem korkmuş ve tedirgin, Bebek İsa ise üzgün resmedilmiştir. Sevimli iki melek figürü Meryem ve İsa figürleri haricinde tek olarak resimden ayrı kullanılabiliyor. Bu işlenen tema Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı ile karşılaştırılır. En iyi ressam hangisi tartışılır tabii.

#7 Boticelli – Venüs’ün Doğuşu (The Birth of Venus)

Venüs, Yunan mitolojisinde Afrodit’tir. Bu resimde ise Afrodit’in karaya çıktığı an resmedilmiştir. Efsaneye göre Zeus, tanrılıkta hükümdarlığı ele geçirmek için babasının cinsel organını kesip denize atar. Denizdeki bu organdan oluşan köpüklerden ise Afrodit doğar. Botticelli’nin bu resmi yapmaktaki amacı, Pagan inancı ile Hristiyanlığı bir araya getirmektir.

#8 Botticelli – Bahar Alegorisi (Allegory of Spring)

Bu dönemde genel anlamda Hristiyanlık temalı resimler yer alırken burada Yunan mitolojisine ait figürler vardır. Figürler kendi hallerinde bağımsız gibidirler fakat bütüne baktığımızda bu durum resmi tamamlayıcı niteliktedir. Ortada bulunan turuncu giysili kadın Venüs’tür. Güzelliğin, aşkın sembolü olan Venüs aynı zamanda baharın ve bereketin de sembolüdür.

#9 Leonardo da Vinci – Son Akşam Yemeği (The Last Supper)

Leonardo’nun resmettiği sıra dışı ve etkili bir perspektife sahip bu resim, İsa’nın Romalı askerlere yakalanmadan önce havarileriyle yediği son yemeği gösterirken; masada sakin, huzurlu bir şekilde oturan İsa’nın içlerinden birinin ihanetini açıkladığı o dramatik andır.

#10 Giovanni Bellini – Pieta (Pieta)

Pieta, bir vedalaşma sahnesidir. Venedik Rönesansı’nın en ünlü sanatçısı Bellini’nin en önemli eserlerindendir. İsa’nın çarmıhtan indirildikten sonra annesi Meryem’in kucağındayken, annesinin yasını, sevgisini, vedasını resmetmiştir. Resmin arka planı Kudüs değil, Venedik’tir.

#11 Leonardo da Vinci – Mona Lisa

Birçok yönden esrarengiz olan bu resim tüm zamanların en gözde, en konuşulan, resim deyince ilk akla gelen eserdir. Her bakışta farklı duygular veren bu resimdeki kadının kim olduğu ise hala bilinmemektir fakat Leo’nun kendi eş cinsel kimliğini vurguladığı düşüncesi en yaygın olanıdır.

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.