“Göremediğimiz Türkiye” Sergisi

0
1079
AYAKÜSTÜ BUZLU BİRA.. Ankara da kaldırım kıyısında bir biracı.Cumhuriyet 10.yılını bir ay sonra kutlayacak,yüzler gülüyor ve Eylül 1933 te National Geographic arşiv kayıtlarına giren bu fotğrafın altına düşülen nota göre;Türkiye de insanlar aşırıya kaçmadan içmeyi çok seviyor.... Foto:KURT VE MARGOT LUBİNSKİ..
National Geographic, Türkiye’ye özel bir fotoğraf sergisinden.
Sergide, 123 yıllık National Geographic arşivinde bulunan 8 milyon kart baskı arasından seçilen ve çekim tarihi bilinmeyen fotoğraflar bulunuyor.

Gün ışığına çıkmamış fotoğraflardan oluşan “Görmediğimiz Türkiye” sergisi Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan bir dönemi kapsıyor. National Geographic fotoğrafçılarının gündelik hayatın içinden yakaladığı kareler farklı bir Türkiye portresi çiziyor.

Gönderilen Fotoğraf

Gönderilen Fotoğraf

Üstteki fotografta Mustafa Kemal Atatürk’ün davetlileri görülüyor. Atatürk’ün yılda bir kez ülkenin önde gelenlerini kabul ettiği bir günde, Diyanet İşleri’nin ilk başkanı Rıfat Börekçi’nin yardımcısı olan ve daha sonra da Diyanet İşleri Başkanlığı’nı üstlenen Ahmet Hamdi Akseki, Avrupa tarzı frak giyerek Ata’nın huzuruna çıkarken görülüyor. En sağda protokol müdürü, arkadaki ise kordiplomatik.

Gönderilen Fotoğraf

Gönderilen Fotoğraf

Ada Vapuru-1918

 
Gönderilen Fotoğraf

Adana – 1924

Gönderilen Fotoğraf

Ankara – 1927

Gönderilen Fotoğraf

Beyazıt Kulesi – Süleymaniye Cami – İstanbul Üniversitesi

Gönderilen Fotoğraf

Beyoğlu – 1950

Gönderilen Fotoğraf

Cihangir – 1950

Gönderilen Fotoğraf

Dolmabahçe – 1936

Gönderilen Fotoğraf

Eminönü – 1926

Gönderilen Fotoğraf
Galata – 1930’lar

İstanbul..Köprü üstü..Yıl Galata Köprüsünün üstü dizi dizi taş.İleride hepsi hepsi toplu iki araç..Kadın var,erkek var;fötr var fes var..Haa birde işportacı var..başında şapkası,elinde çiçek sepetleri…
Ben oradan geçerken aynen bu vaziyette oturuyorlardı ve müşterilerini böyle bekliyorlardı yıl 1937 yer:İstanbul…
kılık kıyafetine kanmayın diyor fotoğrafçı,İstanbul da küfecilik yapan bu genç adam için.Karısı ve çocuklarını Ağrı dağı yakınlarındaki köyünde bırakıp İstanbul u tarihi sokaklarında sırtında küfesiyle yük taşıdığını yazıyor 1937 tarihli notta.. Zeytin ekmek yiyerek,kaldırımda yatarak para biriktirdiğini yazıyor ve ekliyor Biriktirdikleriyle döndüğünde köyünün zengin ve saygın adamlarından biri olacak.. .. foto:Edward S.Murray….

 

 

1927..Ankara..Genç Türkiye nin başkenti..fotoğrafın altında şu not var: Türkiye nin ilk ve yegane nüfus sayımına göre kasaba görünümündeki bu başkentte yaşayan kişi sayısının olduğu bilgisi yer alıyor…
AFYONKARAHİSAR…Ülke savaştan çıkalı çok olmamış.Getirdiği yıkım sürsede yaşam devam ediyor..Yıl; pazarda alışveriş zamanı… foto:GEORGE R .KING..
Yaşları küçük ifadeleri yaşlı…yan yana dizilmişler endişe,şüphe ve merakla asılan yüzler kameraya bakıyor..Yıl İstanbul un yoksul mahallelerinden kimbilir hangisi..
Kemal Paşa nın Türkiye sinden görüntüler diyor resimaltında..ve Başkent olması,Ankara yı çok canlı bir şehire dönüştürdü denilmiş daktiloyla düşülmüş notta…. Bu arada gözden kaçmaması için bir noktaya daha değinilmiş ve üç katlı ahşap yapının Cihannüma sı üzerinde yuva yapmış leyleklere işaret edilmiş..Kalpaklar,Milli Mücadele yıllarının kanıtı…..
Fotoğrafçı 1928 de Haydarpaşadan atlamış trene.Sapanca da inmiş ve başlamış fotoğraf çekmeye.Elma sıyla ünlü diyor.Sepetlerindeki elmaları yolculara satmaya çalışan kadınları bu fotoğrafta görebilirsiniz diyede ekliyor. Ve başlıyor uzun uzun kendi trenlerini anlatmaya:Bizim trenimiz Kassel den Henschel&Sohn yapımı bir Alman lokomotifi,bir yük vagonu,iki adet üçüncü sınıf vagonu,bir yemek vagonu ve birde yataklı vagondan oluşuyordu…..
Gözler Gençlerde Mayıs !956..İstanbul da Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları..O zamanlardaki adıyla Mithat Paşa stadı tıklım tıklım.Gözler gösterilere kilitlenmiş,öyle kalabalıkki ayakta kalanlar var…

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.