Hakim Nuh Hüseyin Köse’den KHK’yı Anlama Kılavuzu

0
792

Yeni Kanun Hükmünde Kararnameden Öğrendiklerimiz;

– İstinaf mahkemelerinin kurulmasıyla içtihat mahkemesine dönüşeceği söylenerek üye sayısı azaltılan Yargıtay’a,100, Danıştay’a 16 yeni üye ataması yapılacak.

– CMK 209 da yapılan değişiklikle istinabe yoluyla sorgusu yapılan sanığa ait sorgu tutanakları, naip veya istinabe yoluyla dinlenen tanığın ifade tutanakları ile muayene ve keşif tutanakları gibi delil olarak kullanılacak belgeler okunmayıp sadece anlatılacak(önceden tek tek okunması öngörülüyordu)

– 5271 sayılı CMK nın 188. maddesinde yapılan değişiklikle ”Kanunun zorunlu müdafiliği kabul ettiği hâllerde müdafiin hazır bulunmaması veya mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir”(önceden avukat gelmezse karar verilemiyordu)

-10 yılın üstünde hapis cezasını gerektiren suçlarda, Yargıtay dairesinin duruşma yapma zorunluluğu kaldırıldı. Daire, gerekli görürse duruşma açabilecek.

– Ceza İstinaf daireleri, mahkeme kararlarını
-Hükmün gerekçeyi içermemesi ve
– Hüküm için önemli olan hususlarda mahkeme kararı ile savunma hakkının sınırlandırılmış olması gerekçeleriyle bozamayacaklar. (KHK 98.m)Yargılamayı artık istinaf yapacak (bir yandan yargılama süresini azaltacak, ancak istinaf yargılamasını uzatacak)

– Cezaevinden verilen zorunlu kıyafetleri giymeyen ya da onlara zarar verenlere, ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verilecek. Devamında hücre cezası da var)

– Terör suçları, örgütlü suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar hariç ; Kasıtlı suçlardan toplam üç yıl taksirlilerde 5 yıl veya daha az hapis cezasına alanların doğrudan açık ceza infaz kurumlarına gönderilmesi uygulaması 5 yıl daha uzatıldı

– PTT’ye alınacak personele kamuya alınacak personele ilişkin hükümler uygulanmayacak.

– 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin bastırılması için hareket eden hiç kimsenin bu fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz (121.madde)

– Taşeron işçilerin, kamuya geçebilmek için birikmiş kıdem tazminatı ve diğer haklarından feragat etmeleri gerektiği gibi anlaşılan maddenin(127-c) açıklanması gerek.

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.