Mantar meşesi

0
522


Kaz dağlarında Kanadalı şirkete memleketin ağaçlarını kestirenlere, değişik öneriler; ağaçlar çoğaltılarak, altın değerinde üretimler yapılabilir..
Üstelik suyumuz, havamız bozulmadan..

Kabuğu belli yıl aralıklarıyla soyulup şişe mantarı, yalıtım malzemeleri yapımı, ilaç sektörü vb. alanlarda kullanılan ağaç. soyulan kabuklar öncelikle açık bir alanda üst üste konup kurutulur. Daha sonra içeriğindeki zehirli maddelerden arınması ve yumuşaması için kaynatılır. bu kabukların %80’i şişe tıpası yapımında kullanılır. en ufak kırıntısına kadar ziyan edilmeksizin kullanılabilen bir yapısı vardır.

Yurdumuza ilk kez padişah 2.Abdülhamid zamanında Portekiz’den getirilmiştir. o dönemde üst tabakanın birbirine armağan olarak verdiği bu fidanlar çok fazla yayılmamıştır. ancak 2004 yılında Torbalı’da bir fidanlık kurularak toplu üretimine başlanmıştır.

Antalya’da Gazipaşa civarında da fidanlar tutmuştur. Yapılan planlamalar doğrultusunda üretim devam edecek olursa yaklaşık 25 yıl sonra ülke gereksiniminin tamamı yerel üretimle karşılanabilecektir.

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.