Türk bilim kadını NASA’da: Neva Çiftçioğlu

0
2828

Bilime yoğunlaşmış üretken zihinler, ülkemizde ya umursanmıyor  ve bilim yapmak isteyen bilim insanları da birer birer ülkeyi terk ediyor ve başka ülkelerde hayallerinin peşinden koşuyor. Hal böyle olunca da ülkemizde katma değeri yüksek hiç bir şey üretilmiyor..

başka ülkelerde hayallerinin peşinden koşuyor.

Biz ülkemizde bilim neden gelişemiyor sorusuna cevap aramaktan gün güne uzaklaşırken duralım….başka ülkeler, ülkemizde doğmuş önemli bilim insanlarımıza sahip çıkmaya devam ediyor. Bu isimlerden birisi de, başarılarıyla dünyada adından söz ettirmiş bir kadın bilim insanımız, Neva Çiftçioğlu.

704100_41402_01082016093227_4

Eğitimini tamamladıktan sonra yurt dışına giden Çiftçioğlu, Finlandiya’da araştırmalarını sürdürmeye karar vermiş. Orada yaptığı önemli çalışmalar ve elde ettiği başarılı sonuçlar neticesinde de İskandinav Bilim Ödülü’ne layık görülmüş.

Finlandiya’daki çalışmalarından bahsetmek gerekirse, en basit haliyle nanobakteri üzerine çalışmalar yapmış ve çok önemli sonuçlar elde etmiş. Finlandiya macerasını kendi ağzından dinleyelim: Finlandiya’ya gittiğim sıralarda söz konusu bakteri problemini bulmuşlardı ama ne olduğunu bilmiyorlardı. Ben onların bulduklarının aslında ne olduğunu bulup, onlara bunu göstermenin yolunu buldum. Meğerse bütün vücuttaki tıkanıklıklar, kireçlenmeler bir mikrop yüzünden oluyormuş; ben buna ‘nanobakteri’ nin neden olduğunu ortaya çıkardım.

Elde ettiği bu başarı sonrasında Çiftçioğlu Nobel Tıp Ödülü için aday olarak sunulmuş, Rus Amerikan Uzay Araştırmalarında aktif görev almış. Bu edinimlerden sonra da 1996 senesinde Finlandiya hükümeti tarafından Amerika’ya gönderilmiş.

 

704100_41402_01082016093227_5

Nanobakteri konusundaki çalışmalarından ötürü elde ettiği bir plaketi almak için kürsüye çağrıldığında ise gururuna, belki de gururumuza dokunacak bir an yaşanmış. Çiftçioğlu bu törende Türk bayrağının altına gittiğinde onu oradan alıp, Finlandiya bayrağının altına almışlar. En çok da bu ağırına gitmiş.

Amerika’da yaklaşık 18 yıl yaşayan Çiftçioğlu, bu sürede NASA’ya da kabul edilmiş. Fakat gazeteler yine aynı şeyi yapmışlar, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Türk’’ değil, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Finli’’ olarak manşetlere taşımışlar onu.

Çiftçioğlu ile alakalı iç burkan hikayeler bunlarla da sınırlı değil elbette. Seneler boyu NASA’da çalışmasına ve Türk kimliğinden ötürü vize zorlukları yaşayan Çiftçioğlu’na tüm tanıdıkları ‘’vazgeç Türk kimliğinden, önün açılsın’’ gibi telkinlerde bulunulmasına rağmen, asla Türk kimliğinden vazgeçmeyi düşünmemiş bile.

704100_41402_01082016093227_2

 

18 senelik NASA macerasından ve birçok önemli başarıya imza attıktan sonra 2009 senesinde ülkeye dönmeye karar vermiş Çiftçioğlu. 18 senelik NASA macerasından ve birçok önemli başarıya imza attıktan sonra 2009 senesinde ülkeye dönmeye karar vermiş Çiftçioğlu. Fakat, yaklaşık 1 sene boyunca hiçbir kurumdan kabul almamış. Tüm üniversiteleri, özel sektörü gezmesine rağmen hep reddedilmiş. İş bulamamış. Fakat, yaklaşık 1 sene boyunca hiçbir kurumdan kabul almamış. Tüm üniversiteleri, özel sektörü gezmesine rağmen hep reddedilmiş. İş bulamamış.

Uzun süreli araştırmaları sonucunda da Başkent Üniversitesi’nde çalışmaya başlamış. Çalışmaya başlamış derken yanlış anlaşılmasın, 9 ay boyunca dışkı tahlili yapmış kendisi laboratuvarlarda.

Tüm bu yaşanan basit ve sığ olaylarından ardından, Finlandiya’da beraber çalıştığı bir bilim insanı dayanamamış ve kendisini geri götürmek için Türkiye’ye gelmiş. Son sözler de yine kendi ağzından gelsin: Bana yurtdışında “Everest’in tepesine bayrak diken kadın” gözüyle bakıyorlar, ama bugüne kadar hiçbir Türk yetkilisinden tebrik almadım. Sadece bir kişi, nasıl oldu bilmiyorum, İskandinav Tıp Ödülünü kazandığım zaman, Ziraat Bankası eski Genel Müdürü bir tebrik kartı gönderdi; halâ saklarım…

 

 

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.