Tematik lise projesi çocuk işçiliğini meşrulaştıracak

0
898

Yeni eğitim döneminde uygulamaya konulacak olan “Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” projesi büyük tepki çekti. Eğitim Sen, “Proje, öğrencileri ucuz işgücüne dönüştürecek” ifadelerini kullandı

Çocuk işçiliğini meşrulaştıracağı gerekçesi ile tartışma yaratan “Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri”ne yönelik tepkiler sürüyor. İlk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul edecek 16 tematik lise, özel sektörle 10 yıllığına protokoller imzalayacak.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aydoğan, “AKP, gerici ve piyasacı ‘Yeni Türkiye’ üzerinden eğitim sistemini dizayn ediyor. Öğrencilerimizi ya cemaatlere ya da sermayeye teslim eden anlayışın son adımı da Ortaçağ koşullarını aratacak şekilde öğrencileri ucuz işgücüne dönüştüren ve fiilen çocuk işçiliğini de meşrulaştıran tematik liseler oldu” dedi.

Ara eleman ihtiyacı
Tematik liselerin, MEB tarafından özel sektörün ihtiyacı doğrultusunda öncelikli olarak büyükşehirlerde kurulacağını belirten Aydoğan, şunları söyledi:

“Hükümetin mesleki ve teknik eğitime olan ilgisi, tamamen piyasanın ya da patronların ‘teknik eleman’ veya ‘ara eleman’ ihtiyacından kaynaklanıyor. Bu adımların atılmasının en önemli nedeni çalışan nüfusun yüzde 65’ini oluşturan ücretli emekçilerin çocuklarının, mensup oldukları sınıfa layık görülen meslek liselerine yönlendirilmesi, tıpkı anne-babaları gibi onların da işçi sınıfının potansiyel üyeleri olarak yetiştirilmesidir.”

Öncelik piyasanın beklentileri
Bugüne kadar mesleki teknik eğitim alanındaki her değişiklikte sermayenin çıkarlarının gözetildiğinin altını çizen Aydoğan, “Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ sloganı üzerinden üretim sürecinde yetkinleşecek nitelikli bir işgücünü yetiştirmek yerine piyasanın, işverenin beklentilerini karşılamak temel hedef oldu” diye konuştu.

Öğrenciler ucuz işgücü olarak kullanılıyor
Proje ile öğrencilerin ‘daha çok iş hayatında’ kalmasının, daha az eğitim alarak ‘daha fazla ucuz emek kaynağı’ olarak çalıştırılmasının hedeflendiğini kaydeden Aydoğan, şöyle konuştu:

“Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde staja ve beceri eğitimine gönderilen öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş ödenecektir. Bunun anlamı meslek lisesi öğrencilerinin emeğinin iktidar tarafından patronlara ‘eti senin, kemiği benim’ mantığıyla pazarlanması, patronlara ihtiyacı olan ‘ucuz emek kaynağı’nın mesleki ve teknik liseler üzerinden temin edilmesidir. Eğitim ve sanayi işbirliğinin bir sonucu olarak gündeme gelen tematik liselerin, öğrencilerin işletmelerde ucuz işgücü olarak çalıştırılması uygulamasının önemli bir aracı olması kaçınılmazdır.”

Eğitimin niteliği artmayacak
Eğitimin niteliğinde ciddi sorunların ortaya çıkacağını aktaran Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu durumu değiştirmek için açıldığı kaydedilen tematik liseler iddia edildiğinin aksine mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırmayacak. Çok yönlü bir mesleki eğitimden daha çok tek boyutlu bir ‘iş eğitimi’ uygulaması hayata geçirilmektedir. Bu durum da ister istemez mesleki ve teknik eğitimde ciddi bir nitelik sorununun ortaya çıkmasına neden olacak.”

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

CEVAP VER

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.